Cantilena pro Adventu Haydn

Een prachtig werk voor de Adventsperiode is de Cantilena pro Adventu van Joseph Haydn. Hij werd in 1732 in Oostenrijk geboren en stierf daar in 1809. Eerlijk gezegd heb ik slechts enkele van zijn zangcomposities uitgevoerd tijdens concerten, maar dat zijn voor mij dan ook echte hoogtepunten!

De eerste uitvoering die ik beluisterde, was die van Elly Ameling. Het werk liet me niet los. De partituur was niet meer te bestellen, maar gelukkig had ik tijdens mijn conservatoriumtijd een kopie er van gemaakt.

Pas toen ik in de Belgische Ardennen woonde, vond ik de geschikte plaats en tijd en musici die het met me wilden uitvoeren. Ik ben net mijn archieven in gedoken en vond het volgende:

Kerstconcert in Chéoux op 20 december 2014: Cantilena pro Adventu : Gérard Lambert begeleidt me op orgel.

Kerstconcert in Rendeux-Bas op 12 december 2015: Cantilena pro Adventu door ons Trio MaGMa.

Kerstconcert in Chéoux op 19 december 2015: Cantilena pro Adventu door ons Trio MaGMa.

Kerstconcert in La Roche samen met het koor Larochante o.l.v. Bernadeta Artym: Cantilena pro Adventu door ons Trio MaGMa.

Dit jaar geven Marijke Verbeeck, Gérard Lambert en ik geen Kerstconcert. Uiteindelijk pakt dit goed uit, omdat ik op 8 december ziek ben geworden en nog steeds niet helemaal opgekrabbeld ben. Op zich oké, want 2 muziekvrienden en -collega’s verliezen is niet niks. Het Herfstconcert van Dochamps en de les Braingym in de bibliotheek van Barvaux hielden me overeind, maar daarna ging het toch echt mis. Verplichte rust dus en die doet me goed. Wel zal ik op 24 december in het Home van La Roche zingen, begeleid door Gérard Lambert. De saxofonist Patrick Valentin zal daar ook aan meedoen. Een mooi kerstgeschenk op kerstavond tijdens het kerstdiner aldaar.

Om jullie niet helemaal teleur te stellen, plaats ik de uitvoering van het magnifieke werk van Haydn in dit blog. Het is de opname van het concert met Larochante in 2016. Het is een lang muzikaal werk. Mocht je niet het geduld hebben om het in zijn geheel te beluisteren, dan raad ik je aan de video te starten op 5’23” … In de herhaling gebeuren altijd de mooiste dingen. Misschien kennen jullie dit werk beter onder de titel “Ein’ Magd, ein’ Dienerin”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *