– In Memoriam Jacomijn/ Jackie van Duin: vriendin en collega

Op zondag 7 oktober 2018 is mijn vriendin van de Schumann Academie, Jackie van Duin, overleden. Op 25 augustus stuurde ze me een app over het orgelconcert in een kerk in Leiden door Euwe de Jong (onze Schumann leraar van bijna 20 jaar geleden) en zijn broer. Toevallig had ik net een blog over Euwe geschreven met daarin een foto van haar, Euwe en mij. 

Op 29 augustus veranderde de vrolijke toon en schreef ze dat ze ongeneeslijk ziek was, in het hospice in Leiden lag en graag Eric en mij wilde zien. Het toeval wilde, dat Eric en ik in de buurt waren op 1 september, omdat we op 2 september onze 40-jarige bruiloft zouden vieren met vrienden en familie op een boot op  het Brasemermeer, de Westeinder – en de Kagerplassen. 

Ons weerzien was intens. Ik gaf haar Reiki en wellicht heeft ons dat opnieuw heel diep verbonden. We hebben heel veel contact via de What’s app gehad in de maand die volgde. Het was emotioneel heel zwaar, maar wat ben ik dankbaar dat we nog zoveel met elkaar konden uitwisselen en dat we op een hele goede en liefdevolle manier afscheid konden nemen van elkaar.

Misschien is het U opgevallen, dat ik de naam Jacomijn, ofwel Jackie, vaak heb laten vallen in de laatste weken. Ik wilde haar eren zonder over haar ziekte te praten. Ze had baat bij goede herinneringen. Dan had ze minder pijn. Op het laatst was appen niet meer mogelijk… Ze verlangde alleen nog naar rust.

Jackie bracht kleur in de wereld. Ze was spontaan. Ze maakte prachtige schilderijen. Later legde ze zich toe op fotograferen om daarmee op een speelse wijze aan het werk te gaan. Ze schreef gedichten. Had ideeën voor een opera. Zong in een koor. Volgde zanglessen. Speelde goed piano.( We voerden samen “La Danza” van Rossini uit.) Was een creatieve kinderoppas. Ze exposeerde. Ze was lid van de Kunstkring van Voorschoten. 

Ze was ook moeder en oma. Uiteindelijk vond ze haar kinderen en kleinkinderen het allerbelangrijkste in haar leven.

Eric en ik willen graag dat Jackie op een mooie wijze herinnerd zal worden. U kunt de video bekijken met foto’s van haar met Euwe, Cobi (een dierbare zangvriendin van ons beiden) en mij en met een paar van haar schitterende kunstwerken.

Morgenochtend zal er om 11 uur een afscheidsdienst voor haar zijn in de Hartebrugkerk in Leiden: Haarlemmerstraat 110. Er zal  orgelspel en zang zijn, o.a. van haar man en het koor waar ze in zong.

 

Jackie, ik heb een goede vriendin verloren en dat verlies raakt me meer dan ik je kan vertellen. Gelukkig hebben we op een hele liefdevolle manier afscheid van elkaar kunnen nemen. Je zult degenen die al aan gene zijde leven, blij maken met je fantasie en inspirerende ideeën…

Marijke

 

 

 

8 thoughts on “– In Memoriam Jacomijn/ Jackie van Duin: vriendin en collega

  • Jackie is zo moedig geweest. Misschien begroette ze me gisteren tijdens onze Trio MaGMa repetitie in de kerk van Marcourt in de gedaante van een vlinder?

 1. IK zou heel graag een van haar foto´s van zons ondergang of de zee in mijn bezit hebben (formaat ca. 50 x 65 cm) als herinnering aan haar artistieke leven. Zijn deze te koop via website Creapart of anderszins te verkrijgen?
  ir. hendrik th van asselt
  swammerdampad 91
  2334 da leiden

  • Beste meneer van Asselt,
   Ik ga nu een app sturen naar haar man en Uw vraag doorgeven.
   Heel fijn om te weten dat U een werk van haar wilt kopen.
   Hartelijke groet,

   Marijke Persijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *