Opera Forum: Le Nozze di Figaro

Wat een fantastisch mandje heb ik toch. Ik vind er het ene na het andere bijzondere programmaboekje. In mijn blogs op www.triomagma.eu schreef ik de laatste weken over de Bach-aria’s “Erbarme dich” en “Ich will dir mein Herze schenken”. Dit als voorbereiding op ons a.s. Paasconcert in de Sint-Nicolaas Kerk in La Roche op 14 april 2019. Ik kon tekst en vertalingen geven uit programmaboekjes uit 1946 (Hoorn), Hengelo (1986) en
Oldenzaal (1988).

Dit keer wil ik het hebben over “Le Nozze di Figaro” van Mozart (1756-1791). Op tv zag ik mijn eerste opera: “Carmen” van Bizet. Ik was toen ongeveer 15 jaar. In Hengelo zag ik, samen met mijn man Eric van der Horst, de eerste live opera. Ik was toen al zeker 29 jaar, want onze dochter Mara werd in 1981 in die stad geboren. We kregen als nieuwe inwoners tickets voor een voorstelling naar keuze en dat werd deze opera, uitgevoerd door Opera Forum.

Eerlijk gezegd weet ik niet of het deze uitvoering is geweest, omdat er op het boekje seizoen 1984-1985 staat. Zou zo’n aanbod zo lang geldig zijn? Hoe dan ook, we vonden alles prachtig. Ik weet dat ik lyrisch was over Susanna (Thea van der Putten) die het recitatief “Giunse al fin il momento” en de aria “Deh vieni non tardar” zong. Ik zie haar nog op het bankje in het park zitten.

Op Facebook ben ik vrienden met Marjolein Koetsier, Nicole Fiselier en Annett Andriessen. Leuk dus om de namen Annett Andriessen en Wim Fiselier in dit boekje tegen te komen. Aan Frans Fiselier en zijn Masterclass en privé zangles heb ik enorm goede herinneringen. Hij heeft me destijds ook geweldig geholpen door me te vragen, waarom ik persé op een conservatorium zou willen afstuderen als ik er me er zo ongelukkig voelde. Hij zei dat mijn niveau hoger was dan degenen die hun eindexamens hadden behaald en dat ik al werk in de professionele wereld had. Hij refereerde ook aan zijn vader, die zonder diploma goede rollen in de profwereld zong. Mijn man gelukkig en ik opgelucht …

Achteraf gezien is het heel leuk geweest om daar te wonen. De omgeving beïnvloedt beslist. Ik zong er op 2 koren (Bachkoor van Jan Heijmink-Liesert en Capelle Twente van Frans Leloux), volgde er zanglessen en ging tenslotte naar het Twents Conservatorium. Hoorde ik een prachtige aria op de radio, dan stapte ik op mijn fiets en reed door de bossen naar de muziekwinkel in Enschede om daar de partituur te kopen. Onze zoon Kim werd met zijn vriendje Ingwer lid van het Stadsjongenskoor van de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Ik werkte er samen met Rinus Morsink (die nu Theater Barst aanstuurt) en Sandra de Bruin (die later professioneel pianiste werd) en anderen en zetten de opera “Amahl and the Nightvisitors” op de planken.

Voeding … Geestelijke, muzikale bezieling. Sta open voor de wereld om je heen en laat je muzikaal inspireren en verwennen.

Hele fijne week, Marijke

2 thoughts on “Opera Forum: Le Nozze di Figaro

  1. Onze interesse in opera is ontstaan na het zien van de film Amadeus. De eerste live opera zagen we in de Stadsschouwburg te Amsterdam: The Rake’s Progress. Nog zonder boventiteling en begrepen niet alles, maar vonden het totaaltheater en hebben genoten. Sinds die jaren 80 hebben we abonnementen genomen en ons in opera verdiept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *